Porten er det nye samlingspunkt for iværksætteri, kreativitet og fællesskab i hjertet af Albertslund. Vi åbner op for store og små oplevelser alt fra øl og rock til kunst og fortællinger.
Planlæg dit kommende besøg her.
Den ikoniske grønne port bliver omdrejningspunktet for et nyt kulturelt centrum, der under navnet ’Porten’ bliver et trækplaster og samlingspunkt for hele Albertslund.
Læs mereKoret Vigdis holder Else Marie Koncert i fængslet
I anledning af 100 året for den visionære kunstner Else Marie Pades fødsel i 1924
afholder Vokalensemblet Vigdis tre korkoncerter i Porten Vridsløse (det tidligere fængsel), der fejrer
den danske musikalske foregangskvinde og hendes bidrag til udviklingen af dansk kompositionsmusik i det 20. Århundrede.
Vokalensemblet Vigdis er et ambitiøst, ungt kvindekor, som blev
grunlagt i sommeren 2020 – og som nu altså fejrer Pade ved at afholde tre koncerter i Vridsløse enestående rum; nærmere bestemt i panoptikon i hjertet af det nedlagte fængsel. Koncerterne er lørdag d. 4. maj kl. 14 og 17 samt søndag d. 5. maj kl. 17 – lagt på Danmarks befrielsesaften for også at mindes Pades tid i Frøslevlejren under krigen.
Omdrejningspunktet for koncerten er en nyopførelse af Else Marie
Pades elektroniske værk, Illustrationer (1995), i vokaltilpasset udgave. Denne uropførelse bliver til i samarbejde med den internationalt anerkendte lydkunstner og komponist Jacob Kirkegaard, som samarbejdede med Else Marie Pade i de senere år af hendes liv, fra 2005 og frem.
Pades musikalske karriere startede tidligt og er udpræget alsidig. I ungdomsårene var hun pianist i et jazzorkester, og da hun som kun 19-årig blev anholdt af Gestapo og indsat i Frøslevlejren bidrog hun
til sine medindsattes underholdning ved at komponere viser. Hun forfulgte efter krigen en karriere som pianist, men grundet mén fra tiden i Frøslevlejren kunne hun ikke gennemføre uddannelsen og uddannede sig i stedet som komponist. Pades store bidrag til dansk musikhistorie skyldes dog særligt, at hun var en af de første danskere til at komponere ‘konkret musik’ af optagede sekvenser med hverdagslyde samt til at komponere fuldt elektroniske stykker. Interessen for den nye musik førte hende til udlandet, hvor hun blandt andet mødte Stockhausen og Pierre Schaeffer.
Lydkunstner og komponist Jacob Kirkegaard (f. 1975) er kendt for at bearbejde komplekse, ubemærkede eller utilnærmelige steder og temaer såsom radioaktivitet i Tjernobyl og smeltende is i Arktis i sine værker. I samarbejdet med Vigdis skaber Kirkegaard et vokalværk over Pades Illustrationer, hvor værket analyseres vha. spektrogrammer og de enkelte frekvenser i lyden lægges ud i korstemmer. Til trods for at der var 51 års forskel i deres alder, mødtes Pade og Kirkegaard om en fælles tilgang til lyd og et sammenfald i deres musikalske udtryk.
Som optakt til koncerterne afholdes 30. april kl. 19 et arrangement på biblioteket, hvor Jacob Kirkegaard fortæller om værkerne og samarbejdet med Pade. Det er gratis adgang til dette arrangement, mens entréen til koncerterne er kr. 80. Billetterne findes på bibliotekets hjemmeside. Koncerterne og arrangementet er et samarbejde mellem Vigdis, Porten og Biblioteket.
Spend some hours in Pilkington’s atelier (located inthe former workshop) creating your own piece of artwork to take home. Pilkington will guide an informal workshop where creativity and curiosity willmeet. An insight into the artist’s working methods and what goes on behind thedoors of Citronskiven.
The session runs from 12.00-17.00 and includes thefollowing;
· A plate to paint on (readymade - no firing needed!)
· Materials to use during the session; paint, brushes, reference imagery
· Demonstrations and guidance
· Light snacks and beverages
· After the session your plates will be glazed and ready to collect aftera few days
Participants are invited to bring along small items of inspiration to use as reference or take advantage of my own found imagery andobjects which will be available to browse from. No experience is required, the session is just for fun and a chance to engage and share inspiration.
8 places available. First come first served.
Follow @jpilkington1 on Instagram for further details on how to join.
Opdatering: Begge koncerter er udsolgte
Mindekoncert for Johnny Cash i Portens venue Panoptikon!
Det bliver en unik oplevelse, og den første 100% ægte fængselskoncert med Johnny Cashs udødelige sange.
Den 12. september 2003 døde Johnny Cash. Her 21 år efter markederes dagen med en mindekoncert i hjertet af Porten (Det gamle Statsfængsel Vridsløselille ).
Det bliver en vildtoplevelse, hvor du kan høre mange af Johnny Cashs udødelige sange - midt i det gamle fængsel omgivet af dets fløje og celler.
Musikken leveres af Johnny Horsepower feat. Camille Grey. Det er nok et af Danmarks bedste og mest populære Cash-coverbands. De leverer den autentiske sound, og har til fulde fortjent deres tilnavn: The Band In Black.
Der vil blive afholdt to koncerter hhv. d. 13. og 14. sep. 2024 - begge dage kl. 20.00.
Pga. pladsforholdene er der kun et meget begrænset antal billetter.
Hos Riddlehouse kan I besøge hele ni Escape Rooms.
Her kan I prøve Danmarks eneste Olsen Banden-Escape Rooms, der er inspireret af de ikoniske og folkekære film.
Er I mere til en dramatisk fangeflugt, skal man ikke snyde sig selv for ”Flugten fra Vridsløselille” – sjove og spændende Escape Rooms indrettet i de gamle fængselsceller.
Vil I opklare fængslets dybeste og mest dunkle hemmeligheder, så er ”Urban Explorers: The Prison”, det rette Escape Room for jer.
Uanset hvad I vælger, så garanterer vi autentiske rammer og en oplevelse udover det sædvanlige!
Alle kan være med, og alle er velkommen.
Riddlehouse holder åben mandag-søndag, kl. 10-21.
En rundvisning i Vridsløse afhænger af størrelsen på din gruppe.
Er I en lille gruppe på under 10 personer, kan der bookes billet på vores offentlige grupperundvisninger alle lørdage og søndage kl. 12.00 og 14.30 ved at klikke her.
Er I en stor gruppe på minimum 10 personer, kan I sende en forespørgsel med ønske om dato, tidspunkt og deltagerantal. Læs mere ved at klikke her.
Billetpris Ung (12-17 år): 135 dk
Billetpris Voksen (18+år): 155 dk
Vridsløselille Statsfængsel har i mere end 160 år stået som et kendt vartegn for både bydelen Albertslund og for danske og udenlandske Olsen Banden-fans.
Bygget på en øde mark i 1800-tallet stod det 15.000 m² såkaldte ’Forbedringshus på Vridsløselille Mark’ klar til indvielse i 1859. Her havde fangerne udsigt til en afsoning i komplet isolation bag den høje fængselsmur, der stadigvæk omkranser fængslets 30.000 m² areal den dag i dag.
Komplet med sine autentiske fangehuller, sikringsceller, isolationsgårde, volleyballbaner, købmandsbutik, kirke og uddannelsesforløb vidner fængslet ikke blot om grænsen mellem forbrydelse og straf og afsoning og resocialisering. Fængslet vidner også om en historisk lang udvikling i det danske fængsels- og straffesystem, hvor næsten hver en mursten i fængslet fortæller sin egen personlige historie. Kig selv efter på dit næste besøg.
For at invitere alle interesserede med på rejsen, inviterer Porten på en historisk rundvisning i dét der engang var, og dét der snart vil komme.
Som noget helt unikt afholdes rundvisningerne af tidligere fængselsansatte, som vil kombinere Vridsløses historiske nedslag med personlige anekdoter fra egen hverdag i det lukkede fængsel.
Der vil være rig mulighed for at stille spørgsmål til guiden, og blive klogere på livet bag den ikoniske grønne port.
2 timer
12+ år
Deltagere 12-17år: 135 dkk
Deltagere 18år+: 155 dkk
Rundvisningen i fængslet egner sig ikke til kørestolsbrugere eller gangbesværede.
S-tog linje B og Bx til Albertslund st. Gå 500 meter til Porten, Fængselsvej 39.
Gratis Porten-parkeringspladser på Egon Olsens Vej foran det gamle fængsel.
Dele af rundvisningen foregår udendørs. Påklædning efter vejret.
Museet om Statsfængslet Vridsløselille holder åbent den sidste søndag i hver måned fra kl. 13.00-15.00. Find dem på Facebook og orientér dig om seneste nyt inden dit næste besøg.
Gå på opdagelse i det historiske museum om Statsfængslet Vridsløselille og se alle de udstillede klenodier, fotografier, registre og mapper fra den knap 160 års fængslende historie bag den ikoniske port.
Se også de udstillede genstande som fængslets fanger og indsatte har lavet gennem tiden; alt fra hashpiber til reb brugt i flugtforsøg.
Museets kustoder består af fængslets tidligere ansatte som kan besvare alle spørgsmål om livet bag tremmer, og beretter om de utrolige historier, som er sket bag Vridsløses tykke mure.
Museets adresse er Fængselsvej 2, 1. sal, lige ved siden af fængslet
Entre kr. 25., kontant eller MobilePay ved indgangen.
Målgruppe 10+ (for interessen især)
En adgang til museet giver ikke adgang til selve fængslet. Rundvisning i det tidligere fængsel kan bestilles ved at klikke her - her kan du bestille rundvisning til de fleste weekender kl. 12.00 og 14.30.
Modtag nyheder om begivenheder i Porten og den kommende bydel Vridsløse. Tilmelding foregår foreløbig via hjemmesiden Vridsløse.dk.