Porten er det nye samlingspunkt for iværksætteri, kreativitet og fællesskab i hjertet af Albertslund. Vi åbner op for store og små oplevelser alt fra øl og rock til kunst og fortællinger.
Planlæg dit kommende besøg her.
Den ikoniske grønne port bliver omdrejningspunktet for et nyt kulturelt centrum, der under navnet ’Porten’ bliver et trækplaster og samlingspunkt for hele Albertslund.
Læs mereUdstillingen Rå/Stof vil være den første ud af 7 i en udstillingsrække, der retter vores opmærksomhed mod jord, som en ressource og et materiale vi mennesker er forbundet til. Intet liv, uden jord.
D. 16. marts inviteres alle til åbning af Renæssancejord med udstillingen Rå/Stof. De deltagende kunstnere er arkitektgruppen Soil Lab: James Albert Martin (IE), Eibhlín Ní Chathasaigh (EI) og Anne Dorte Vester (DK) Manuel Canu (DK/IT) og Nynne Hoe (DK). Renæssancejord er et nyt udstillingsted i det tidligere Vridsløselille Statsfængsel, der udforsker livet i jorden i krydsfeltet mellem natur, kunst og videnskab.
Dørene er åben fra kl: 17-20.
Gratis adgang.
Renæssancejord vil i et samspil mellem billedkunstnere, forskere, jordforvaltere og lokalsamfund undersøge, hvordan man i fællesskab kan styrke en kulturel og bæredygtig udvikling med jord som omdrejningspunkt, der på forskellig vis synliggør jords potentiale i en social, kulturel og bæredygtig kontekst.
Gennem syv udstillinger, en række workshops og event-program, vil danske og udenlandske billedkunstnere, forskere, arkitekter, forfattere og jord-eksperter bidrage til at folde jords magiske univers ud på en eksperimenterende måde, der kan bidrage til nye indsigter hos de besøgende. Ambitionen er at genskabe jordforbindelse og visualisere alt det, som jord kan fortælle os.
Rå/Stof:
Første udstilling i rækken hedder Rå/Stof og er en udstilling med fokus på jord som ressource og kunstnerisk materiale.
Kunstnerne er: Arkitektgruppen Soil Lab (IE/DK), Manuel Canu (IT/DK) og Nynne Ho (DK). Rå/Stof retter opmærksomhed mod jord, som ressource og materiale vi mennesker er forbundet til. Intet liv uden jord. Kunstnerne forholder sig på forskellig vis til en form for økosystem, cirkulation, forvandling og genanvendelse af materialer.
Værkerne er skabt igennem manuelle, sanselige processer ved håndens arbejde og jordforbindelse.
Event program
I forbindelse med udstillingerne vil vi invitere alle besøgende til at udforske Rå/Stof gennem workshops i Renæssancejords Værksted. Her vil det være muligt at at dykke ned i materialet og selv eksperimentere med materialerne og de kunstneriske metoder.
Aktuel information om talks og events findes på siden her eller via hjemmesiden og på instagram.
Adgang til udstillingerne er gratis og åbent for alle!
Renæssancejord holder åbent i følgende udstillingsperioder i 2023:
D. 16. marts – 30. april - Rå/Stof
Kunstnere: Soil lab, Manuel Canu og Nynne Ho
D. 11. maj – 18. juni
Kunstnere: Maria Viftrup og Kigge Hvid
D. 17. august – 24. september
Kunstnere: Hartmut Stockter, Marika Seidler, Seidlers SENSORIUM
D. 5. oktober – 12. november
Kunstnere: Jacob Kirkegaard, Sophie Dupont
Åbningstider i udstillingsperioderne:
Torsdag: 13-17
Søndag: 11-17
Kunstkollektivet VERTIGO transformerer det gamle panoptikon rum i det nedlagte Vridsløselille Statsfængsel med an ambitiøs lysinstallation og skaber audiovisuelle koncerter med nogen af landets mest spændene elektroniske musikere. En flok lydkunstnere eksperimenterer på et 9 kanals immersivt lydsetup, der omfavner publikum i samspil med Vertigos lys. Lyd og lys udforskes på uvante måder og bringer panoptikon rummet fuldkommen i spil, når det svæver rundt om publikum fra fængslets cellegange.Det bliver samtidigt første gang i fængslets historie at der vil komme levende musik ud i gangene.
- At bringe disse artister sammen med Vertigo i sådan en unik ramme er en drøm, der går i opfyldelse. Alle aftener bliver så markante, at alle i rummet kommer til at huske dem i meget lang tid, fortæller dagligleder af Forbrændingen, Troels Kjeldgaard.
Eventen er en del af Vestegnens Kulturuge, der siden 2013 har været en tilbagevendende festival, der løber over 10 dage i september. Kulturugen har til formål at skabe oplevelse med kunst og kultur for kommunernes borgere og samtidig nuancere omverdens billede af Vestegnen.
Torsdag d. 15 spiller Den Sorte Skole, d. 16 spiller Julie Pavon og d. 17 spiller Elektriske Impulser - Et Musikskoleprojekt.
Hos Riddlehouse kan I besøge hele ni Escape Rooms.
Her kan I prøve Danmarks eneste Olsen Banden-Escape Rooms, der er inspireret af de ikoniske og folkekære film.
Er I mere til en dramatisk fangeflugt, skal man ikke snyde sig selv for ”Flugten fra Vridsløselille” – sjove og spændende Escape Rooms indrettet i de gamle fængselsceller.
Vil I opklare fængslets dybeste og mest dunkle hemmeligheder, så er ”Urban Explorers: The Prison”, det rette Escape Room for jer.
Uanset hvad I vælger, så garanterer vi autentiske rammer og en oplevelse udover det sædvanlige!
Alle kan være med, og alle er velkommen.
Riddlehouse holder åben mandag-søndag, kl. 10-21.
En rundvisning i Vridsløse afhænger af størrelsen på din gruppe.
Er I en lille gruppe på under 10 personer, kan der bookes billet på vores offentlige grupperundvisninger alle lørdage og søndage kl. 12.00 og 14.30 ved at klikke her.
Er I en stor gruppe på minimum 10 personer, kan I sende en forespørgsel med ønske om dato, tidspunkt og deltagerantal. Læs mere ved at klikke her.
Billetpris Ung (12-17 år): 135 dk
Billetpris Voksen (18+år): 155 dk
Vridsløselille Statsfængsel har i mere end 160 år stået som et kendt vartegn for både bydelen Albertslund og for danske og udenlandske Olsen Banden-fans.
Bygget på en øde mark i 1800-tallet stod det 15.000 m² såkaldte ’Forbedringshus på Vridsløselille Mark’ klar til indvielse i 1859. Her havde fangerne udsigt til en afsoning i komplet isolation bag den høje fængselsmur, der stadigvæk omkranser fængslets 30.000 m² areal den dag i dag.
Komplet med sine autentiske fangehuller, sikringsceller, isolationsgårde, volleyballbaner, købmandsbutik, kirke og uddannelsesforløb vidner fængslet ikke blot om grænsen mellem forbrydelse og straf og afsoning og resocialisering. Fængslet vidner også om en historisk lang udvikling i det danske fængsels- og straffesystem, hvor næsten hver en mursten i fængslet fortæller sin egen personlige historie. Kig selv efter på dit næste besøg.
For at invitere alle interesserede med på rejsen, inviterer Porten på en historisk rundvisning i dét der engang var, og dét der snart vil komme.
Som noget helt unikt afholdes rundvisningerne af tidligere fængselsansatte, som vil kombinere Vridsløses historiske nedslag med personlige anekdoter fra egen hverdag i det lukkede fængsel.
Der vil være rig mulighed for at stille spørgsmål til guiden, og blive klogere på livet bag den ikoniske grønne port.
2 timer
12+ år
Deltagere 12-17år: 135 dkk
Deltagere 18år+: 155 dkk
Rundvisningen i fængslet egner sig ikke til kørestolsbrugere eller gangbesværede.
S-tog linje B og Bx til Albertslund st. Gå 500 meter til Porten, Fængselsvej 39.
Gratis Porten-parkeringspladser på Egon Olsens Vej foran det gamle fængsel.
Dele af rundvisningen foregår udendørs. Påklædning efter vejret.
Museet om Statsfængslet Vridsløselille holder åbent den sidste søndag i hver måned fra kl. 13.00-15.00. Find dem på Facebook og orientér dig om seneste nyt inden dit næste besøg.
Gå på opdagelse i det historiske museum om Statsfængslet Vridsløselille og se alle de udstillede klenodier, fotografier, registre og mapper fra den knap 160 års fængslende historie bag den ikoniske port.
Se også de udstillede genstande som fængslets fanger og indsatte har lavet gennem tiden; alt fra hashpiber til reb brugt i flugtforsøg.
Museets kustoder består af fængslets tidligere ansatte som kan besvare alle spørgsmål om livet bag tremmer, og beretter om de utrolige historier, som er sket bag Vridsløses tykke mure.
Museets adresse er Fængselsvej 2, 1. sal, lige ved siden af fængslet
Entre kr. 25., kontant eller MobilePay ved indgangen.
Målgruppe 10+ (for interessen især)
En adgang til museet giver ikke adgang til selve fængslet. Rundvisning i det tidligere fængsel kan bestilles ved at klikke her - her kan du bestille rundvisning til de fleste weekender kl. 12.00 og 14.30.
Modtag nyheder om begivenheder i Porten og den kommende bydel Vridsløse. Tilmelding foregår foreløbig via hjemmesiden Vridsløse.dk.